BERGSVANDRING
 
Våra huvudorter Övrigt


Det vänliga landskapet med sina olika klimatzoner, som har gjort att den fått tillnamnet miniatyrkontinenten, gör Gran Canaria till ett autentiskt paradis för alla naturälskare och speciellt för dem som tycker om att vandra. Detta är utan tvekan det idealiska sättet att upptäcka naturens skatter och den historia som ligger gömd i de 32 skyddade naturområden, i vilka ön delas upp, genom ett rikt nät av vandringsstigar.

Relief och klimat

Ön har en nästan rund form med dess högsta punkt belägen precis i mitten. Detta gör att den
får sin karakteristiska, koniska relief, genomskuren av djupa raviner utspridda i solfjädersform. Här finns mäktiga dalgångar, calderas, av vulkaniskt ursprung eller formade genom erosion. Jordytans terräng varierar mycket från den jämnare reliefen på den nordöstra sidan till den abrupta strukturen i sydväst.Dess vittomtalade behagliga klimat indelar ön, beroende på orientering och höjd, i olika mikroklimat. Här finns tre bioklimatiska regioner: i nordöst Passadvinds-Canaria eller den Fuktiga Ön, Xero-Canaria eller den Torra Ön i sydväst samt över 1.500 m las Cumbres, Berglandskapet. Att känna till Gran Canarias särdrag när det gäller relief och olika klimat är nödvändigt för att kunna välja lämpliga rutter samt vilka skodon, klädsel, föda etc. som just den rutten kräver.

Nät av vandringsleder

Öns natur är genomskuren av ett invecklat nät av vandringsleder och stigar som sträcker sig
från lätta skogsvägar och vandringsleder till smala stigar endast för vana vandrare. Öns storlek och dess speciella, rustika relief ger möjligheter till korta rutter och stora höjdskillnader. Vandringslederna kan sträcka sig från kusten upp till bergen, vara nästan raka, ha liten nivåskillnad, gå längs raviner eller vara skärande och sluttande, gå mer i sicksack, och korsa nivåskillnaderna i terrängen. Numera arbetar man med projekt för att markera de främsta stigarna på ön. Detta ersätter de gamla traditionella vitmålade stenarna ”mojones”. Det finns flera publikationer och broschyrer med detaljerade beskrivningar och kartor över öns alla vandringsleder.

Utrustning

Man behöver inte någon speciell teknisk utrustning för att vandra. Skorna däremot måste vara något mer gedigna än de vanliga. Man rekommenderar en stabil, vattenavstötande vandringskänga som ger ordentligt stöd åt ankeln. Joggingskor eller sandaler bör endast användas vid kortare förflyttningar eller raster. Klädseln måste passa till aktuellt väder och till zonen där vandringsleden går. Förutom i regioner utan växtlighet, avråds man från att bära ömtåliga material eller korta kläder, som shorts, ärmlösa toppar osv. Förutom den lilla, men fullt tillräckliga, ryggsäcken på 30 liter är det viktigaste komplementet vandringsstav, ovärderlig vid höga branter, kamera eller video, och en mobiltelefon för säkerhets skull.

(Källa, grancanaria.com/patronato_turismo)


  Nedan följer ett litet urval av några av de mest efterfrågade lederna.
 • La Ruta – Den norska vägen mellan Puerto Rico och Arguineguin
 • Mogán – Veneguera, Lätt tur över berget mellan två byar i varsin ravin
 • Mogán – Montaña de Tauro, Brant tur från söder och lätt från norr
 • Inagua – runt  de 1 426 meter höga Inagua med en imponerande utsikt över västsidan
  av Gran Canaria
 • Roque Nublo – runt guanchernas heliga berg med en mäktig monolit
 • Pico de las Nieves – San Bartolomé, Kungsvägen mellan toppen av Gran Canaria och
  San Bartolomé
 • Bandamakratern, vandring i den stora Bandamakratern i närheten av Las Palmas.Att köpa bostad
Att sälja bostad Erfarenhet
Trygghet Engagemang
Om oss Kontaktformulär Intresseanmälan
Fritidsliv - Golf - Stränder - Sevärt - Bergsvandring
 
Scandic House S.L. - Las Palmas de Gran Canaria, Spain - E-mail: info@scandichouse.se - Tel: +34 632 276491